Resep Kolok Mee Khas Malaysia

Kuliner yang satu ini mirip dengan mie ayamnya Indonesia. Mie ini lebih kenyal dibandingkan dengan mie pada umumnya. Mie ini punya 2 variasi dalam penyajiannya yakni mie polos dan mie dengan bumbu saus merah.

Kolok Mee merupakan sejienis makanan yang menjapdi Ikon Negara Malaysia (Sarawak) dan saat ini sudah dicicipi olah bebebrapa rakyat Malaysia sebagai makanan yang enak dan banyak disukai. Terdapat banyak gelaran dan jenis mee kolok yang dijual sama ada namanya Mee Kolok Biasa, Mee Kolok Basah, Mee Kolok Sapi, Mee Kolok Istimewa dan sebagainya. Ada juga Mee Kolok yang diberi atas nama pemilik kedai, alamat premis jualan dan juga ikon popular.

Saking populernya di Malaysia, Mee Kolok ini bisa dijumpai dengan mudah baik siang atau malam hari. Mie ini tidak basah kuyup dengan kuah dan kecap hitam. Anda bisa menambahkan variasi bawang merah sebagai toppingnya.

Bagaimana? Penasaran untuk mencoba rasa Mie Ayam ala Malaysia ini? Untuk itu mari simak ulasan berikut ini.

Bahan-bahan :

  • 300 g mi kolok (kalau tak ada, boleh guna mana-mana je non-fried noodles atau instant mee)
  • 1 sudu besar perencah sup
  • 200 g daging lembu
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • 7 ulas bawang putih (dicincang)
  • 8-10 biji cili api
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • minyak masak secukupnya
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • 1 sudu kecil sos ikan / sos soya
  • 1 sudu makan cuka

Cara-cara:

  1. UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis. Ketepikan kuah/supnya (boleh dipanaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
  2. UNTUK MEE: Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.Di dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan goreng daging yang telah dihiris tadi. Masukkan kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata-rata. Keluarkan.
  3. UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau x ada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
  4. Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan daun bawang. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.